XPS piepschuim

Piepschuim 2.0

Het gebruikte materiaal voor de koven is wit polystyreen, ook wel styrodur of XPS  (Niet te verwarren met traditioneel piepschuim, ook wel styropor of EPS genoemd).

In tegenstelling tot de standaard EPS piepschuim, bestaat dit type piepschuim niet uit opgeblazen piepschuim balletjes, maar uit een geperst en stuk denser schuimsoort. Dit heeft als grote voordeel dat het bijna net zo licht is als standaard piepschuim maar wel een gladde oppervlakte heeft en een stuk steviger is.

De onderstaande video laat door middel van een vloeistof injectie test zien hoe dens en compact het speciale type schuim is ten opzichte van standaard piepschuim:

Video XPS vs EPS:

Het voordeel van XPS ten opzichte van hout of gips is, dat het materiaal superlicht is en tevens ook vochtbestendig. Dit maakt niet alleen de montage significant sneller en gemakkelijker, maar bespaart u ook hoge kosten van bijvoorbeeld aannemers en/of stukadoors. Tot slot is het eindresultaat na het schilderen niet te onderscheiden van bijvoorbeeld een koof van hout of gips. Verder heeft u met dit materiaal weinig tot geen bouwafval en is het materiaal ook nog eens een stuk milieuvriendelijker (100% recyclebaar).

Twijfelt u? U kunt makkelijk een proef koof aanvragen.

De koven zijn erg bewerkbaar en mooi af te werken

Naden en oneffenheden

Tussen de verbindingen van de twee koven zal een naad ontstaan.Tevens kan het voorkomen dat er kleine oneffenheden op de koof te zien zijn. Het mooie aan dit materiaal is dat u dit 100% kunt wegwerken met Adefix 3in1 montagekit. U brengt Adefix aan op het gewenste stuk, maakt dit glad met uw vinger of een spatel, schuurt het lichtjes op. Daarna kan je verdergaan met afwerken.

Afwerken

Het XPS piepschuim kunt u zowel schilderen als stucen. Voor het schilderen dient u wel rekening te houden dat enkel verf op waterbasis is toegestaan. Bij het verven is het raadzaam om eerst een laag primer / grondverf (op waterbasis) aan te brengen. Hierna werk je de koof af met een laag verf (op waterbasis). Bekijk de montage handleiding en volg de stappen om uw plafond uniek te maken.

Wilt u meer informatie over de montage en afwerking?

Montage handleiding

Koof met LED licht

Afhankelijk van de serie, kunt u de koven combineren met LED spotjes en/of LED strips. Bekijk de verschillende categorieën koof in onze shop.

Waar spotjes fungeren als functioneel licht bijvoorbeeld om een object te accentueren, geven LED strips een indirect en zachter licht voor meer sfeer. Meer weten over de toepassingen? Dat kan!

Een belangrijke aandachtspunt is dat u bij spotjes enkel voor LED spotjes gaat, en niet voor halogeen. Halogeen wordt namelijk erg warm en dit zal de koof beschadigen.

Het is aan te raden om de armaturen en lichtbronnen apart van elkaar te houden zodat u ze makkelijker kunt vervangen als 1 van de spotjes is opgebrand. Meer informatie over de koofverlichting vind je hier.

Koof-ID-serie

Overige eigenschappen

De glasovergangstemperatuur van geëxtrudeerde polystyreen (XPS) is 95°C. De glastemperatuur is de temperatuur waarbij een vaste stof zoals XPS slap en vervormbaar wordt. Wij adviseren u daarom de koof niet op extreem warme plaatsen te monteren. Tevens raden wij het gebruik van halogeen spotjes af, omdat deze te warm worden en mogelijk de koof kunnen beschadigen. 

Het voordeel van XPS is dat deze kunststof een goede vochtbestendigheid heeft en bestand is tegen schadelijke schimmels en andere micro-organismen. Dit komt omdat XPS een gesloten cel structuur heeft. De kunststof wordt daarom ook vaak gebruikt als isolatiemateriaal in vochtige ruimtes. De koven bestaan volledig uit XPS en gaan, omdat ze bestendig zijn tegen schimmels, langer mee dan koven die van hout zijn gemaakt.

XPS is de sterkere variant van EPS. Dankzij de harde structuur kan het materiaal vaak gerecycled worden. Dit komt omdat er tijdens de productie met drijfgas wordt gewerkt. Bij hergebruik van XPS kan de kunststof zonder het verlies van de werking gerecycled worden en opnieuw gebruikt worden. Er is relatief weinig energie nodig om het materiaal te verbranden en dat maakt deze kunststof enorm milieuvriendelijk.