Sierlijsten, kooflijsten, koof. Wat is het verschil?

Koof_licht

Sierlijsten en kooflijsten winnen enorm aan populariteit tegenwoordig. Dat is ook niet zo gek; niet alleen zijn deze interieurelement modern en stijlvol, ze hebben ook nog eens vele voordelen. Maar wat is toch het verschil tussen een koof en een sierlijst? Wij van Koofmetlicht leggen het je haarfijn uit.

Wat is een kooflijst?

Een kooflijst is hetzelfde als een sierlijst, deze woorden zijn synoniemen van elkaar. Andere woorden die gebruikt worden om hetzelfde element aan te duiden zijn plafondplint, plafondlijst en kroonlijst. Een sierlijst is een decoratief element in de vorm van een afwerklijst voor het plafond.

Een sierlijst neemt over het algemeen niet heel veel ruimte in, de kracht zit hem juist in de subtiliteit in de lijst waarmee een plafond smoel en uitstraling krijgt. De functie van een kooflijst is puur decoratief.

Sierlijsten-serie

Twijfelt u? U kunt makkelijk een proef koof aanvragen.

Koof-ID-serie

Wat is een koof?

Een koof is een groter afwerklijst in de inrichting van een gebouw (dit kan een woning zijn, maar ook een bedrijfspand, winkel of hotel) wat gebruikt wordt om onder andere indirect licht te creëren. Vaak is een koof een lange, wat grotere constructie die geplaatst is op het punt waar muur en plafond elkaar raken.

Meestal zie je een langwerpig element aan de muur hangen, net iets onder het plafond. Hierdoor wordt een smalle ruimte gecreëerd waarin verlichting verborgen zit. Een koof is dan ook uitermate geschikt om spots en ledstrips in te verwerken; de kabels en lampelement zijn namelijk eenvoudig uit het zicht te houden. De belangrijkste eigenschap van een koof is dan ook dat deze decoratie met licht (en daardoor dus sfeer) combineert. Er zijn vele soorten ontwerpen voor een koof denkbaar.

Het verschil

Een kooflijst (of sierlijst) is dus een decoratieve rand aan het plafond. Een koof gaat iets verder en is over het algemeen een groter element onder het plafond waarachter verlichting verscholen zitten om (indirecte) verlichting te creëren.

Beide hebben gemeen dat ze het plafond versieren. Een koof gaat echter een stap verder en biedt naast decoratie doeleinden ook sfeer in de vorm van direct en indirecte verlichting.

Met een op maat gemaakte koof of sierlijst geef je een ruimte karakter en uitstraling. Daarnaast geeft een koof dus ook de mogelijkheid om met behulp van indirect verlichting enorm veel sfeer aan een vertrek te geven. Dat steeds meer mensen kiezen voor een koof of kooflijst is dus ook helemaal niet zo vreemd.

Koof SP-serie

Materiaalgebruik en ontwerp

Ga je in gebouwen kijken naar deze interieur componenten dan zal je opvallen dat er veel variaties voorkomen in vorm en ontwerp, maar ook in het materiaal gebruikt. Een koof en sierlijst die je veel ziet wordt gemaakt van gips, hout, EPS (economisch geprijsd piepschuim) of XPS (duurder piepschuim van een hogere kwaliteit). Gips en hout zijn beide erg zware materialen en daardoor lastig te installeren en te bewerken. EPS is uiteraard heel licht, maar door de relatief lage kwaliteitseisen van dit materiaal ziet het er vaak enigszins goedkoop uit.

Dit is dan ook de reden dat wij onze koven en kooflijsten enkel uit hoogstaand XPS snijden. Wij combineren hiermee de efficiëntie en gemak van het lage gewicht van piepschuim met de luxe uitstraling van een gladde oppervlak zoals je dat ook ziet bij hout en gips.

Benieuwd naar ons assortiment? Bekijk ons assortiment aan koven en kooflijsten.

De waardering van koofmetlicht.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 57 reviews.