Om de handleiding koof montage als pdf downloaden klik hier.

Voordat je begint..

Begin eerst met het voorbereiden van uw elektra bedrading / aansluitingen voor uw LED spots en/of LED strips alvorens u begint met de montage van de kooflijsten. Maak uw plafond / muur vocht- en stofvrij.

Bij twijfel raadpleeg altijd een elektricien.

Wat heb je nodig?

  • Zagen: Een (verstek)zaag met fijne tanden en eventueel een gatenzaag voor inbouwspots
  • Meten: Een rolmaat of ander meetmateriaal om mee te meten
  • Montagelijm en kitpistool: We raden u sterk aan om Adefix lijm te gebruiken
  • Afwerking: Fijn schuurpapier, oplosmiddelvrije verf en verfbenodigdheden.

Uw nieuwe koof in 5 stappen

zaag

Stap 1: Zagen

Zaag de kooflijsten op de gewenste maat. Voor hoeken van 90 graden zaagt u een hoek van 45 graden in de 2 aansluitende kooflijsten. Markeer waar de LED inbouwspots moeten komen, en maak ronde uitsparingen voor de armaturen met een gatenzaag. Heeft u iets te grof gezaagd, of heeft u oneffenheden? Dit is niet erg aangezien u dit later bij het afwerken prima kunt plamuren met Adefix.

schilderen

Stap 2: Schilderen en armaturen

Alvorens u de kooflijsten monteert, is het raadzaam de kooflijsten te schilderen. Voor het beste resultaat, adviseren we 1 laag grondverf en 2 lagen (oplosmiddelvrije) verf.
Na het drogen, kunt u de armaturen voor de LED spots plaatsen. Dit doet u door de veertjes verticaal omhoog te houden en door de opening te begeleiden. Laat hierna de veertjes niet in 1x los, maar doe dit geleidelijk zodat de veertjes niet in het materiaal kan “springen”.

lijmen

Stap 3: Montage

Nu de kooflijsten op maat zijn gezaagd en zijn geverfd, is het tijd ze te monteren. Hiervoor raden wij sterk aan om Adefix lijm te gebruiken. Breng voldoende Adefix lijm aan op de plakzijdes van de kooflijsten. De plakzijdes zijn de zijdes met de strepen en de zijdes waar de kooflijsten aan elkaar worden geplakt. Verwijder na het plakken direct het overtollige lijm en laat het minimaal 24 uur drogen. Een 100% naadloze verbinding is onmogelijk, wat ook niet erg is, want dit werken we netjes af in de volgende stap.

Let op, vergeet niet de LED spot aansluitingen uit de armaturen te hangen zodat u straks de LED spots makkelijker kunt aansluiten.

afwerken

Stap 4: Afwerken

Wacht 24 uur tot de lijm volledig is gedroogd. U kunt nu alle oneffenheden en naden verder afwerken. Vul voorzichtig alle naden en oneffenheden met Adefix. Werk dit verder netjes af met een spatel of een natte vinger. Laat dit 2 uur drogen en schuur (gebruik enkel fijn schuurpapier) het hierna lichtjes bij totdat je een naadloze geheel hebt. Werk hierna deze delen bij met (oplosmiddelvrije) verf.

aansluiten

Stap 5: Aansluiten

Sluit nu de LED spots en/of LED strips aan. De LED spots dienen aangesloten te worden op stroom en een schakelaar. Voor de LED strips heeft u enkel stroom nodig.

Aandachtspunt: De kooflijsten in combinatie met Adefix lijm zijn sterk genoeg om LED spots en LED strips te dragen. Wilt u echter zwaardere dingen zoals speakers of camera’s aanbrengen, dan is het zeer raadzaam hier een versterkende constructie voor te bedenken om het gewicht hiervan niet direct op de kooflijsten te laten rusten. Ook een zwaardere voeding voor een lange LED strip dient buiten de kooflijst geplaatst te worden.

Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe kooflijsten!